In een circulaire economie staat het hergebruik van producten en grondstoffen centraal en worden afval en schadelijke emissies naar bodem, water en lucht zo veel mogelijk voorkómen (‘het sluiten van een kringloop’).
Een lineaire economie is een take- en waste- economie, waarin ongeremd gebruik wordt gemaakt van grondstoffen waarvan producten worden gemaakt die na gebruik weer worden weggegooid.
Het is een flinke opgave om de kansen die hier liggen te realiseren. Zo zijn investeringen en nieuwe allianties van bedrijven nodig en tevens zullen bedrijven met gevestigde belangen deze transitie remmen. Werk jij ook bij een “remmer”? Of ben je er eigenlijk zelf een? Ben je bereid dit te erkennen? Lees hier het effect van erkennen.
De 6 redenen om over je remming heen te stappen en circulair te worden:
Je verbetert de ecologische voetafdruk op de aarde van je bedrijf en zorgt voor een schoner milieu. We verbruiken nu 1,5 keer de regeneratie capaciteit van de aarde, dat gaat nog niet goed dus.
Je gaat een wezenlijke uitdaging aan en je groeit in een besef dat er ook na jou generaties zijn en je daarvoor ook verantwoordelijk bent. Daarvoor zorg dragen doet je tevredener sterven.
Je “wakkere” medewerkers zullen meer met je mee kunnen, meer betrokken en blijer met jou en de organisatie zijn. In hun harten weten ze dat het klopt, het menselijke hart kan zo vrijer stromen.
Je krijgt trotse klanten met automatisch een krachtiger ambassadeurschap.
Je genereert meer winst in the long term! Interesse waarom dat zo is? Kom naar de brainstorm op 2 nov. met een groot expert uit de circulaire wereld.
Zo binnen zo buiten! De externe evolutie en de interne evolutie gaan samen op. Zolang wij denken zoveel nodig te hebben in ons leven, blijven we over-consumeren. We worden hierin gedreven door de onbewuste leegtes die we van binnen ervaren. Hoe stom is dat?! Diegene die naar binnen gaat door de innerlijke leegte heen ervaart zichzelf van binnenuit vervuld en beseft eigenlijk veel minder nodig te hebben; een wakker mens! Zo’n mens wil ook alleen nog maar circulair gaan, omdat dat veel liefdevoller naar de aarde is. Andersom werkt het ook; door te kiezen voor een circulair organiseren, draagt het ook bij aan de bewustwording van de werknemers. En dat past bij onze natuur.
Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden en om het gebruik van de site te analyseren. Sociale media apps gebruiken cookies wanneer u content van deze site deelt met anderen. Als u doorgaat met het gebruik van deze site, gaat u hiermee akkoord.OkPrivacyverklaring