HD_MRK
Desktop_
Home | Vision quest Karin Bakker
PG CSTM_PST_TP: page Pagina's

Vision quest Karin Bakker

Vision Quest

Begin November 2018 ging ik samen met drie anderen Questers op Vision Quest onder begeleiding van Geert Graveland van Toekomstvormers. Vier dagen en nachten alleen in de natuur in het zuiden van Portugal. Alleen, zonder afleiding van telefoon, computer, boeken en eten. Met minimale bagage bij mij: een waterdichte slaapzak en een matje, een zeil om droog te blijven, een butagas brandertje, 15 liter water en wat extra kleding om warm te blijven. Geert had ons goed voorbereid; in praktische, maar vooral ook in geestelijke zin.

Mijn quest was een avontuur in mezelf. Mijn innerlijke reis van de afgelopen jaren passeerde opnieuw de revue. Wat was het een strijd met mezelf, wat heb ik veel doorleefd en ontdekt. Wat was het soms zwaar. Wat was ik soms bang. Wat ben ik moedig geweest! Wat heb ik mezelf opnieuw uitgevonden. Wat ben ik dankbaar voor alles wat ik heb geleerd.

Voorafgaande aan de Quest had mijn vragen aan de Natuur op professioneel, persoonlijk en privaat nivo geformuleerd. Uit ervaring wist ik dat ik erop kon vertrouwen dat de antwoorden zouden komen. Want als ik stilval, komen de antwoorden altijd.

Maar alles wat er gebeurde, ik viel niet stil! Veel van de thema’s die ik de afgelopen jaren had doorleefd, kwamen me in deze Quest weer even opzoeken. Mijn lichaam deed weer pijn, mijn hoofd was druk, ik verzette me tegen de omstandigheden en probeerde mijn plek in de natuur naar mijn hand te zetten. Ik vocht met mezelf, de doornstruiken rond mijn slaap- en meditatieplek, met wespen die ook onder mijn tarp en in mijn slaapzak wilde zijn, met de regen die kwam als ik net aan mijn kopje thee zat. En wat was ik moe, doodmoe!

Op de derde dag viel ik ineens stil. De pijn in mijn lichaam hield op, de zon brak letterlijk door, een oranje vlinder dwarrelde om mij heen, de wolken maakte geweldige kunstwerken speciaal voor mij. Ineens moest ik lachen om mijn eigen gedoe. Wat ben ik toch een kreukel. Ik heb het hier prima, ik hoef niets, heb alles wat mijn hartje begeert. Ik voel me rijk en ik ben gezegend. Urenlang genoot ik van niets.

Daarna kwam de sprankelende energie. Ik maakte steen collages, plukte doornboeketten, maakte mijn eigen graancirkel in het gras. Ik volgde met verbazing een moedige mier die met grote doelgerichtheid een korrel (zeker 2 keer zo groot als hij zelf) over 50 meter verplaatste. Terwijl andere mieren hem geen blik waardig gunde (hoezo samenwerken?), het terrein hem voor grote uitdagingen stelde en mega kevers zijn buit probeerde af te pakken (ik heb er een terecht gewezen!). Ik ontdekte een prachtige grote paddenstoel precies mijn ritme leek te volgen: de eerste dag was zijn hoed nog ingevouwen, de tweede dag ontvouwde hij zich, de derde dag bloeide hij in volle glorie en aan het eind van de vierde dag knakte zijn stam precies op het moment dat ik toevallig keek.

Ik merkte dat de bomen in de verte gingen ruisen een minuut of tien voordat het ging regenen. Dat veel insecten dan al druk bezig waren met het vinden van onderdak, dat de moedige mier met grote doelgerichtheid gewoon door liep. In regen en wind. Op deze plek was alles perfect. Alles leek samen te werken, was op elkaar afgestemd en maakte ruimte voor de ander. Er was hier ruimte voor iedereen. Zelfs voor mij.

Langzaam groeide bij mij het besef. Het gaat niet over mij, over jou of over onze organisaties. Wij allen staan in verbinding met natuur, met elkaar en met de wereld om ons heen. We vormen samen een groot bewegend organisme.

Het is onze verantwoordelijkheid om die samenhang te dienen, te koesteren en te voeden. Ieder op zijn eigen unieke wijze.

Het is mijn taak om leiders en hun teams te inspireren om hun plek in de natuur weer in te nemen. Om hen vanuit mijn doorleefde kennis van zowel de zakelijke wereld als de innerlijke wereld te helpen om hun rol te pakken en verantwoordelijkheid te nemen. Om het geheel te dienen, te koesteren en te voeden. Door hun eigen wijsheid en creativiteit te mobiliseren. Door hun bedoeling waar te maken. Op mijn speelse, liefdevolle en vasthoudende manier.

 Nu, 2 maanden na mijn Quest, druppelende de inzichten nog na. Ik voel nog steeds de sprankelende energie. Ik ben doelgerichter en creatiever dan ik in lange tijd ben geweest. Ik weet wat me te doen staat en heb het vertrouwen om er met hart en ziel voor te gaan. Maar het meest wonderlijke is wel dat ik na de Quest zakelijk in een stroomversnelling ben gekomen. Ik kom precies de juiste mensen tegen op mijn pad, al mijn offertes treffen doel en mijn opdrachtgevers gaan mee in mijn geloof dat we terug naar hun bedoeling moeten. Dit jaar kan nu al niet meer stuk!

 

Vind connectie met Toekomstvormers